7 Ways to Immediately Increase Your Referrals from Clients

Every salesperson and business owner has heard that referrals are by far the best prospecting and marketing method in existence.  Yet, very few salespeople actually get very many high quality referrals.

Some manage to get a name and phone number here and another there.  A few will manage to get several.  However, most of these “referrals” are worthless–just names and phone numbers of people or businesses that have no interest in or need for or can’t afford the salesperson’s product or service.

Continue reading

Kerjaya Yang Berprofil Tinggi

Assalamualaikum semua….

Dulu…kira-kira hampir 9 tahun yang lalu, saya takut untuk menyertai dunia Insurans ini sebab…takut pergi ambil exam PCE (Pra Contract Examination). Takut sebab exam dalam English. Padahal bukannya saya tak boleh pun berbahasa inggeris. 3 tahun belajar bahasa "omputeh" ni dengan guru yang didatangkan khas dari United Kingdom masa form 1 ~ 3. Bila dapat tahu ada exam dalam B.M jadi apa lagi, bekas leader saya…Zamri Yahya mendaftarkan saya untuk ambil exam tersebut.

Kerjaya ini memang unik. Kenapa unik? Dari sudut bisnes…mana ada bisnes dalam dunia ni memberikan pendapatan selama 6 tahun untuk sekali close deal. Banyak tu…! Mari kita tengok carta kat bawah ni…pendapatan seorang Insurance Consultant di MAA Assurance & MAA Takaful.

Continue reading

Trip Oversea Lagi…..

Salam semua…

Alhamdullillah….segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam. Atas limpah rahmat nya, dapat saya update blog ini. Semalam (ahad 17/02/08)saya ada temujanji dengan salah seorang Regional Manager MAA Takaful iaitu…..tak perlu sebut nama la!. So, saya sampai di MAA HQ tepat pukul 2.00pm…kosong je kat lobby MAA tu…yer la, hari minggu mana la ada org. Yang ada staff pembersih bangunan adalah dengan security. Sebenarnya pertemuan itu adalah untuk membincangkan beberapa perkara khas utk MAA Takaful, yang akan memberi kebaikan kepada semua consultant yang berdaftar. Tak lama lagi akan ada satu contest (tak perlu beritau kat sini…), tapi yang pasti contest ini memang bagus. Tugas saya untuk menyiapkan multimedia presentation khas utk perkara tersebut….insyaallah, akan dilaksanakan! Continue reading

Bersama saya di MAA Assurance Bhd & MAA Takaful Bhd

Assalamualaikum tuan / Puan….Kali ini saya ingin mengajak tuan2 yang membaca blog saya ini utk bersama2 saya sebagai consultant (MAA Takaful / MAA Assurance)“Boringlah jadi agen ni! Susah ar! Tak da org nak masuk lah! Semua org dah ada insurans lah! Tak pandai cakap ar! Malu lah !”

Itu alasan / tolakan yang sering saya dapat bila mengajak kawan2, saudara2 malah sesiapa sahaja untuk bersama saya dlm industri ini. Alasan ini sudah terlalu biasa didengar daripada orang melayu.Cuma satu jer – tak cuba, kita tak tahu kemampuan diri kita. Inilah juga pegangan yang saya ambil. Kalau saya tak cuba tak mungkin saya tau kemampuan diri saya dalam industri ini.Untuk tuan2 yang masih berfikir – jom bertindak sekarang untuk menjadi consultant MAA Assurance / MAA Takaful atas sebab2 yang saya rasa agak logik di bawah :- Continue reading

Langkah Pertama Ke Dunia Insurance & Takaful

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Blog yang saya buat ini hanya untuk berkongsi ilmu apa yang saya ada dalam Industri insurans dan Takaful. Walaupun baru 8 tahun saya dalam industri ini – tapi byk ilmu dan pengalaman yang amat berguna yang saya rasa perlu berkongsi untuk sama-sama kita mendapat manfaat, insyaAllah.

Saya menyertai dunia insurans – boleh dikatakan atas keperluan mencari rezeki yang lebih untuk keluarga saya. Mungkin juga Allah SWT nak berikan saya mencari rezeki di jalan yang ‘sebegini hebat’. Continue reading